Het voordeel van ons werk is dat we op allerlei plekken komen en dat iedere klus weer een nieuwe uitdaging is. Soms komen we zo op plekken die iets magisch hebben, iets bijzonders, of allebei. Zo hadden we laatst de eer om aan de slag te mogen met de kapel in Best. Een monumentale klus in een monumentaal pand – dit is het verhaal!

Grondige renovatie

De kapel van Best heet voluit de ‘Nazareth of Sint-Odulphuskapel’ – maar zijn functie gaat veranderen. Onder de naam ‘Gezondheidscentrum Kapelplein’ gaan twee huisartsen aldaar hun intrek nemen evenals een apotheek, fysiotherapeut en diverse ondersteunende diensten zoals een diëtist, podo- en ergotherapeut. “Door de huisartsen dr. Peulen en dr. Mulder zijn wij benaderd of we mee wilden denken over een grondige renovatie”, vertelt onze interieurbouwer Marc. “Zij hadden de kapel aangekocht en wilden deze graag volgens hun visie verwezenlijken.”

De medische aard van dit project zorgde voor enkele specifieke keuzes qua materiaal. Eerder vertelde onze collega Andy daar al over. “De oppervlakken moeten goed te reinigen en desinfecteren zijn. Zo is er voor Alucobond gekozen. Dit materiaal bestaat uit strakke, glanzende platen die precies op elkaar moeten passen om het lijnenspel niet te verstoren. Hoewel dit natuurlijk een zakelijk project was, was het toch heel leuk om te werken binnen de regels van het gezondheidscentrum”, zei hij toen.

Gebouw-in-gebouw

Ook de monumentale status van het pand zorgde voor de nodige uitdaging. “De buitenkant van het gebouw, de daadwerkelijke constructie, was ‘verboden terrein’”, legt Marc uit. “Dus hebben we eigenlijk een constructie gemaakt binnen het gebouw. Een gebouw-in-gebouw, als het ware. Dat levert wel een heel gaaf effect op; aan de buitenkant is het een monumentale kapel, wanneer je binnenkomt treed je binnen in een modern gebouw waar in alle wensen en hygiënische eisen is voorzien.”

Er is gekozen voor ultrafunctionele ‘pantry’s’ – minikeukens, zes in totaal – waar gewerkt is met hygiëne bevorderlijke materialen. Omdat een praktijk door veel mensen gebruikt zal worden door de jaren heen, is er ook gekozen voor extra duurzame materialen die wel tegen een stootje kunnen.

“Aan de buitenkant is het een monumentale kapel, maar wanneer je binnenkomt treed je binnen in een modern gebouw waar in alle eisen is voorzien.”

Bijzondere samenwerking

Begin februari konden we aan de slag met dit project; in de eerste week van april rondden we de laatste werkzaamheden af. Zes weken lijkt veel, maar is het niet. “Dat komt omdat het in delen ging”, aldus Marc. “Het was een bijzonder project waar veel partijen bij betrokken waren. Door de krappe ruimtes was het lang niet altijd mogelijk dat meerdere partijen tegelijk werkzaam konden zijn. Daarom was het soms net estafette lopen; je geeft het stokje door en wacht tot hij weer bij je terug komt. Dan heb ik het nog niet eens gehad over werken op hoogte: het hoogste punt van de kapel is 26 meter, en ook bovenin de nok moesten de platen Alucobond uiterst secuur gemonteerd worden. Al met al was dit een ontzettend gaaf, uitdagend, en gewoon onvergetelijk project!”